Hogyan válasszuk ki a legjobb védőitalt munkavállalóink számára

Hogyan közelítsük meg a védőitalok biztosításának kötelezettségét

Az ivóvízhez való jog minden munkavállalót megillet, de ha a hőmérséklet 27 °C fölé emelkedik, a munkáltatónak biztosítania kell az ún. védőitalokat. Ezek nem csak vízből állnak – az ideális a ásványvíz, mivel izzadás közben nemcsak folyadékot, hanem fontos ásványi anyagokat is veszítünk.

Milyen italt válasszunk, és melyiket ne?

Minden embernek más igényei vannak a folyadékbevitel szempontjából. Ez függ a kortól, egészségi állapottól, fizikai aktivitástól, környezettől és étrendtől. Egy egészséges felnőttnek napi kb. 35 ml folyadékot ajánlott fogyasztania testsúlykilogrammonként. Ez az érték növekedhet megterhelés vagy melegben.

Naponta kb. 2,5 liter vizet veszítünk (vizelettel, széklettel, izzadással és légzéssel), amit pótolnunk kell. „Normál körülmények között az embernek napi 2-3 liter vizet kell fogyasztania, amelyből kb. 1 litert az ételekkel veszünk be, és 1,5-2 liter marad az italokra,” mondja Marie Kohutová, az FN Olomouc gyógyászati táplálkozási osztályának vezetője. Ha fokozottan izzadunk például sportolás, fizikai munka vagy forró környezetben, akkor vizet és ásványi anyagokat is veszítünk, amelyeket célszerű természetes ásványvízzel vagy megfelelő ionos italokkal pótolni.

Mit ír elő a törvény?

A kormányrendelet és a munkavédelmi irányelvek szerint a munkáltatóknak biztosítaniuk kell a védőitalokat, ha a munkavállalók munkaidő alatt a folyadékok és ásványi anyagok 70%-át (1,25 liter) elveszítik. A törvény meghatározza, milyen italok alkalmasak: egészségre ártalmatlanoknak kell lenniük, gyengén vagy közepesen mineralizáltak, forrásvizek vagy csecsemővizek. Az üdítőitalok, amelyek több mint 6,5% cukrot tartalmaznak, tilosak, de az alacsony alkoholtartalmú sör (1% alkoholtartalomig) megfelelő lehet, ha nem kiskorúaknak adják.

Mennyi ital szükséges egy munkavállalónak?

Legalább 1,5 liter védőitalt kell számolni egy nyolcórás műszakra, és ha magas hőmérsékleten vagy szabadban dolgozik, akkor akár 2,5 litert is. Egy húszfős cég esetében ez heti 28 csomagot jelent hat darab 1,5 literes PET palackból. A cseh családi vállalkozás, az AG FOODS az irodai italszolgáltatások egyik vezető beszállítója. A mineralizált védőitalok a vitaminok és ásványi anyagok pótlására kiválóan alkalmasak a fizikai munkát végzők számára, valamint azoknak is, akik 27 °C feletti hőmérsékleten dolgoznak.

„Fontolja meg az instant védőitalok beszerzését, amelyek egyszerűbbek tárolni és kiosztani, csak csapvízben kell feloldani őket. És mivel a védőitalokat hideg környezetben dolgozóknak is biztosítják, 4 °C alatti hőmérsékleten, előnyös, hogy a Vitamaxima Strong keverékeket akár forró vízben is fel lehet oldani,” javasolja Jiří Jízdný az AG Foods-tól. Ezeket a keverékeket csapvízben is fel lehet oldani, és hideg környezetben akár forró vízben is.

Ne feledkezzünk meg a szórakozásról és az oktatásról!

Akár ásványvizet, akár ionos italt választasz, ne felejtsd el tájékoztatni a munkavállalókat a hidratáció fontosságáról és arról, hogyan válasszanak megfelelő italokat. Rendezhetsz oktató workshopokat vagy interaktív előadásokat, ahol elmagyarázhatod mindent az ivási szokásokról, a folyadékok egészségre gyakorolt hatásáról és arról, hogyan gondoskodjanak testükről forró környezetben.

Egyszerűen, a megfelelő védőital kiválasztása lehet szórakoztató és tanulságos folyamat, amely segít frissen, egészségesen és produktívan tartani munkavállalóidat, még akkor is, ha odakint szaharai hőség uralkodik!